Efectele negative ale radiatiilor electromagnetice emise de aparatura electronica sunt cunoscute de decenii, motiv pentru care in anii '90 in Statele Unite ale Americii producatorii de aparate si proprietarii de retele celulare au fost actionati in instanta, de catre rudele persoanelor care au utilizat in mod frecvent radiotelefonul si au decedat de cancer la creier.
Datorita panicii create printre utilizatorii de aparte de comunicatii celulare, producatorii s-au concentrat pe organizarea unor campanii prin care informau oamenii despre securitatea poduselor oferite. Astfel, cu toate ca se afirma ca nu exista in mod cert vreun motiv pentru care telefoanele mobile sa fie considerate o amenintare pentru sanatate, era cunoscuta lipsa unei cercetari speciale cu privire la efectele daunatoare ale utilizarii telefoniei mobile.
La sfarsitul anului1994 au inceput cercetarile speciale dedicate evaluarii posibilelor radiatii ale radiotelefonului asupra sanatatii, acestea facand parte din proiectul numit "Efectele biomedicale ale campurilor electromagnetice". In urma acestor cercetari, s-a constatat ca radiatiile electromagnetice influenteaza prin leziunea "termica" a tesuturilor. Alte cercetari confirma ca se poate sa interactioneze campul electromagnetic cu organismul viu atunci cand valorile intensitatii campului electromagnetic sunt insuficiente pentru o actiune termica.
Cercetarile europene efectuate au avut ca scop evaluarea campului electromagnetic al telefoanelor din sistemul GSM/DECT. Grupe de cercetare din cadrul proiectului sunt repartizate dupa cum urmeaza: patru grupe lucreaza pe animale, o grupa studiaza repartizarea campului in perimetrul antenei, iar trei grupe lucreaza cu voluntari.
Pentru o perioada de o luna, o grupa a efectuat un experiment cu 20 de voluntari, care au petrecut cate 30 minute pe zi, 6 zile pe saptamana au folosit un telefon celular standard, timp in care medicii au evaluat starea acestora. Printre simptomele prezentate de voluntare se afla scaderea hormonului ce asigura functionarea glandei tiroide, ce a dus la rarirea parului, uscarea pielii si ragusirea vociii.
Dat fiind faptul ca celulele nervoase ale creierului alcatuiesc o retea electrica complexa, radiatiile electromagnetice creeaza un dezechilibru al activitatii electrofizice a celulelor creierului. Fiecare persoane poate fi reactiona diferit, astfel incat acestea pot manifesta fie hipertonie, fie afectiuni ulceroase, dezechilibre hormonale, obozitate sau aritmie cardiaca. O alta modalitate de actionare a socului radiotelefonic consta in efectul termic, astfel incat multe persoane afirma ca simt o incalzire puternica a urechii dupa utilizarea telefonului mobil.
Printre organele afectate in urma socului termic se afla cristalinul ochiului sau unele compartimente ale urechii medii. Pentru a fi cunoscut nivelul de radiatie ale unor modele de radiotelefoane celulare, au fost efectuate masuratori de Centrul de Securitate Electromagnetica. Astfel, cu ajutorul aparatului EMR-30 ("Vandel si Holterman"), s-au efectuat masuratori in conformitate cu standardul general european care priveste securitatea electromagnetica, respectiv CENLEC 50166-2.
Fiind cunoscute modalitatile prin care radiatiile electromagnetice pun in pericol sanatatea oomului, a fost creat dispozitivul Torser, ce detine capacitatea de a proteja organismul impotriva radiatiilor. Cu ajutorul acestui dispozitiv, este asigurat un echilibru bioinformational, facand astfel posibila sustinerea sanatatii organismului.