TORSER
header logo 0720122008

meniu mabil
Meniu

Efectele nocive ale cuptorului cu microunde

Efectele nocive ale cuptorului cu microunde

    Pana acum, probabil ca stiti ca ceea ce mancam are un impact extrem de important asupra sanatatii noastre. Zicala Esti ceea ce mananci este foarte adevarata. Dar trebuie sa luam in considerare nu numai CE am cumparat, ci si CUM gatim mancarea. Consumul de alimente crude (fructe, legume, verdeturi etc.) este ideal. Cum insa cei mai multi dintre noi nu vor putea sa urmeze o dieta Raw, vom ajunge sa gatim o anumita parte din hrana noastra.
    Prepararea inteligenta a alimentelor incepe cu procurarea de alimente de buna calitate si asta inseamna ca spunem adio cuptorului cu microunde. Aveti nevoie sa sterilizati o carpa de sters vasele? Atunci utilizati cuptorul cu microunde. Dar incalzirea la microunde a caserolelor cu mancare este o idee foarte proasta daca sunteti interesat in a avea o alimentatie sanatoasa.
    De ce nu exista o politica impotriva pericolelor nucelare? Cand vine vorba de cuptoare cu microunde, pretul pentru comoditate este acela de a-ti compromite sanatatea. Acest articol trece in revista ce stim despre efectele microundelor asupra alimentelor si asupra corpului uman.

Ce se gaseste in solurile noastre?
    De-a lungul secolului trecut, calitatea alimentelor proaspete a scazut din cauza diminuarii calitatii solului, a practicilor agricole nesustenabile, a supraproductiei de culturi, precum si din cauza utilizarii pesticidelor si erbicidelor. In prezent nu mai putem avea certitudinea ca primim toate vitaminele, mineralele, enzimele si fitonutrientii de care avem nevoie daca mancam o varietate de produse proaspete, chiar daca mancam alimente organice.
    Dar acest lucru nu este surprinzator, o calorie de astazi nu mai are aceleasi proprietati precum o calorie de acum 100 de ani, sau chiar 50 de ani in urma.
    Trei studii recente ale compozitiei alimentelor istorice au demonstrat o scadere de 5 pana la 40 de procente a unor minerale din produsele proaspete, iar un alt studiu a constatat o scadere similara in sursele de proteine actuale. (Davis D R. (February 1, 2009) Declining fruit and vegetable nutrient composition: What is the evidence? American Society of Horticultural Science).
    Astfel ca acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa fim atenti si sa maximizam valoarea alimentelor din cosul zilnic atunci cand vine vorba de hrana noastra.
    Cercetarile arata ca cuptorul cu microunde NU ne va ajuta in aceste eforturi, si de fapt ne va pune in pericol sanatatea prin distrugerea violenta a moleculelor din mancare, transformand unele substante in nutrienti inerti, in cel mai bun caz, si in substante cancerigene in cel mai rau caz.

Comoditatea vine ca o amenintare toxica semnificativa pentru tine si familia ta
    Microundelele incalzesc alimentele fortand moleculele de apa din ele sa rezoneze la frecvente foarte mari si in cele din urma sa se transforme in aburi care incalzesc mancarea. În timp ce acest lucru poate încalzi rapid alimentele, ceea ce majoritatea oamenilor nu reusesc sa înteleaga este faptul ca provoaca, de asemenea, o schimbare in structura chimica a alimentelor.
    Exista numeroase probleme care au aparut de cand au fost introduse pe piata cuptoarele cu microunde, acum mai bine de 40 de ani, în afara de diminuarea valorii nutritive a alimentelor dvs., aspect care va fi abordat un pic mai tarziu in acest articol.
    Primul lucru pe care probabil l-ati observat atunci cand ati inceput sa incalziti mancarea la cuptorul cu microunde a fost faptul ca mancarea este inegal incalzita.
    Punctele fierbinti din hrana prelucrata in cuptorul cu microunde pot fi suficient de fierbinti pentru a provoca arsuri sau construi la o explozie de abur. Acest lucru a condus la atentionarea tinerelor mame de a NU folosi cuptorul cu microunde pentru a încalzi biberoanele, deoarece au fost cazuri in care copiii au fost arsi cu laptele super-incalzit in care nu au fost detectate la timp acele zone firbinti.
    O alta problema care apare in cazul utilizarii cuptoarelor cu microunde este aceea ca toxine cancerigene obtinute din caserolele de plastic sau capacele de plastic se pot infiltra în alimente.
    Numarul din Ianuarie-Februarie 1990 a jurnalului Nutrition Action a raportat scrurgeri de numeroase substante chimice toxice din ambalajul alimentelor care pot fi preparate la cuptorul cu microunde (pizza, chipsuri, popcorn). Substantele chimice includeau polietilena (PET), benze, toluen si xilen. Alimentele grase pregatite la microunde in recipiente din plastic duc la eliberarea de dioxine (substante cunoscute ca fiind cancerigene) si de alte substante toxice. (Watanabe F, Takenaka S, Abe K, Tamura Y, and Nakano Y. J. Agric. Food Chem. Feb 26 1998;46(4):1433-1436)
    Una dintre substantele cele mai periculoase este BPA sau bisfenol A, un compus de tip estrogenic utilizat pe scara larga in compozitia produselor din plastic. De fapt, mancarurile facute special pentru cuptoarele cu microunde contin adesea BPA, dar multe alte produse din plastic contin, de asemenea, aceasta substanta.
    Cuptorul cu microunde distorsioneaza si deformeaza moleculele oricarui aliment sau substanta pe care o incalzeste. Un exemplu in acest sens este sangele. Sangele este in mod normal incalzit inainte de a fi transfuzat unei persoane. Acum stim ca cuptorul cu microunde deterioreaza componentele sanguine. In 1991, o femeie a murit dupa ce a primit o transfuzie de sange incalzit la microunde, deces care a dus la un proces legal foarte mediatizat.  

Scurgerile de radiatii ale cuptoarelor cu microunde
    Este posibil sa fi auzit ca exista un pericol ca microundele sa iasa din aparat in timp ce acesta in functionare. Acest lucru a fost mai mult un risc cu modelele mai vechi de cuptoare decat cu cele recente, care fac obiectul unor teste mai riguroase.
    Teoretic, exista cantitati foarte mici de scurgeri de radiatii prin sticla de vizualizare, dar FDA (Food and Drug Administration - Administratia Alimentelor si Medicamentelor) raporteaza aceste niveluri ca fiind nesemnificative si cu mult sub nivelul cunoscut pentru a face rau oamenilor.
    FDA a reglementat functionarea cuptoarelor cu microunde din anul 1971, prin programul sau de control al radiatiilor emise de produsele electronice. (Microwave oven radiation, Food and Drug Administration)
    FDA limiteaza cantitatea de microunde care se poate scurge de la un cuptor de-a lungul duratei sale de viata la valoarea de 5 mW (miliWati) pe centimetru patrat, la aproximativ 2 cm de suprafata cuptorului. Pentru ca energia microundelor scade dramatic pe masura ce se îndeparteaza de sursa de radiatie, o masurare facuta la 20 de centimetri distanta fata de cuptor ar fi de aproximativ o sutime din valoarea masurata la 2 inch. (Rust S and Kissinger M. (November 15, 2008) BPA leaches from safe products Journal Sentinel Online)
    Standardul federal prevede, de asemenea, ca toate cuptoarele sa aiba doua sisteme de blocare independente care opresc producerea de microunde în momentul în care dispozitivul de blocare este eliberat sau usa este deschisa.
    Si un sistem de monitorizare este de asemenea necesar, care sa opreasca operatiunea daca una sau ambele sisteme de interblocare esueaza.
    Va veti gandi ca, cu toate aceste teste si reglementari, utilizarea cuptoaelor cu microunde ar fi sigura. Cu toate acestea, potrivit Powerwatch, o organizatie non-profit independenta, cu un rol central în dezbaterea pe tema radiatiilor de microunde:
    Chiar si atunci cand cuptorul cu microunde functioneaza corect, nivelurile de microunde din bucatarie sunt susceptibile a fi semnificativ mai mari decat cele de la orice telefon mobil. Amintiti-va, de asemenea, ca microundele vor calatori prin pereti în cazul în care cuptorul cu microunde este pe un perete interior.
    Powerwatch, de asemenea, afirma ca nu stim cu adevarat daca reglementarile în vigoare cu privire la scurgeri sunt cu adevarat sigure si recomanda verificarea cel putin o data pe an a cuptoarelor, deoarece emisiile de microunde se pot schimba chiar si in timpul unei utilizari normale.
    Dar chiar daca nu e nimic în neregula cu cuptorul cu microunde, tineti cont de faptul ca stand în picioare la un pas departare de cuptor in timp ce acesta functioneaza, va poate expune la o radiatie de mai mult de 400 de milliGauss, si doar 4 milliGauss a fost ferm legata de leucemie. Ar fi cu siguranta întelept sa evitati sa va expuneti personal sau sa va expuneti copii in apropierea cuptorului in functiune.  De asemenea, deoarece ochii sunt cunoscuti a fi deosebit de sensibili la radiatiile cu microunde (expuneri ridicate cu microunde sunt cunoscute a provoca cataracta), se recomanda pastrarea unei distante suficiente fata de cuptorul cu microunde in timp ce acesta este în uz.

Afectiuni cauzate de expunerea la microunde
    Atunci cand tesuturile sunt expuse direct la microunde, aceleasi deformatii violente apar si pot provoca afectiuni grave. Oamenii care au fost expusi la niveluri ridicate de radiatii ale cuptoarelor cu microunde au experimentat o varietate de simptome, inclusiv:
• Insomnie, transpiratii nocturne, si diverse tulburari de somn
• Dureri de cap si stari de ameteala
• Umflarea ganglionilor limfatici si un sistem imunitar slabit
• Depresie si iritabilitate
• Greata si pierderea poftei de mancare
• probleme de vedere
• urinare frecventa si sete extrema
    Exista o multitudine de date emergente care arata ca oamenii sufera, în grade diferite, de aceste tipuri de simptome deoarece traiesc si locuiesc alaturi de turnuri de telefonie mobila si alte antene care emit radiatii de înalta frecventa, care emit microunde pe tot parcursul zilei.
    Potrivit profesorului Franz Adelkofer, un om de stiinta, lider în domeniul efectelor biologice ale campurilor EMF: Exista dovezi reale ca campurile electromagnetice de tip hyperfrequency pot avea efecte toxice din punct de vedere genetic. Si ADN-ul deteriorat este întotdeauna cauza de cancer. Am gasit aceste efecte daunatoare asupra genelor la niveluri mult sub limitele de siguranta. De aceea credem ca e urgent sa se bazeze limitele noastre de siguranta cu privire la efectele biologice, nu cele termice. Acestea trebuie sa se bazeze pe biologie, nu pe fizica.

Torser
Video
Articole