TORSER
header logo 0720122008

meniu mabil
Meniu

Institutul de Sanatate Publica si studiu privind radiatiile electromagnetice

Institutul de Sanatate Publica si studiu privind radiatiile electromagnetice

Prin studiul efectuat, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti a avut ca obiectiv analizarea expunerii la radiatiile electromagnetice neionizante de radiofrecventa si microunde a personalului dintr-o unitate militara, ce dispune de aparatura de teleradiocomunicatii. De asemenea, studiul a urmarit efectele radiatiilor electromagnetice asupra personalului dintr-un laborator de cercetari ce se afla situat in apropiere de locul unde sunt amplasate aparate de teleradiocomunicatii, care apartin unei unitati militare.

Pentru a masura densitatea puterii campului electromagnetic s-au utilizat aparatul Narda Model 8718 ce se afla la Institutul de Cercetari ale Armatei si un analizor de spectru Tektonix 2710 cu anexe, acesta din urma apartinand Inspectoratului General al Radiocomunicatiilor.

Interpretarea rezultatelor obtinute s-a efectuat in conformitate cu Normele Generale de Protectia Muncii, care sunt valabile astazi, iar pentru a cunoaste eventualele simptome datorate expunerii la campurile electromagnetice, s-au folosit chestionare. Prin aceste chestionare s-au obtinut informatii cu privire la stiul de viata, heredocolaterale patologice sau cu privire la antecedente personale.

In cadrul acestui studiu au fost chestionati 35 de persoane grupate in Lotul 1, Lotul 2 fiind format din personalul laboratului de cercetari. Atat in cazul personalului din unitatea militara, cat si celui din laboratului de cercetari, pentru banda de frecventa 10-400 MHz a fost depasita limita maxima de expunere prevazuta de Norme. Totodata, in Lotul 1 s-au gasit 11,43% de persoane ce sufereau de afectiuni cardiovasculare, 286 au prezentat dureri de cap cronice, iar 5,72 au manifestat dureri lombare.

Simptomele prezentate in lotul 1 au fost dureri de cap in procent de 65,71%, caderea parului in procent de 28,57% si somnolenta in procent de 45,71%.

Persoanele din Lotul 2 au prezent in procent de 76,92 diferite afectiuni, insa 15,38 au semnalat afectiuni cardiovasculare, 3,84 afectiuni prezeoplazice, 3,84 afectiuni preneoplazice, 34,62 afectiuni endocrine si 19,23 alte afectiuni. Simptomele prezentate de persoanele din Lotul 2 sunt somnolenta in procent de 26,92%, pentru ca 38,46 sa manifeste tulburari de somn, iar 23,08 % nervozitate.

In urma analizei mortalitatii s-a dovedit ca incepand cu anul 1984 au fost raportate 46 de cazuri de deces la 300 persoane, 41,30% fiind cauzate de afectiuni cardiovasculare iar restul de 58,69 prin cancer. De asemenea, analiza morbiditatii efectuata prin consultarea fiselor medicale in cadrul unitatii au dovedit existenta urmatoarelor grupe de afectiuni: 32,43% afectiuni ale sistemului nervos, 8,11% diabet zaharat, 29,73% afectiuni gastrointestinale si hepatice, 21,62% afectiuni dermatologice, 5,41% TBC secundar, 5,41% tumora de colon si o singura persoana decedata.

La laboratul de cercetari in anul 1984 s-au gasit 11 cazuri de deces raportate la 26 persoane, 3 avand ca o cauza de deces accidente cardiovasculare majore, iar 8 prin cancer. De asemenea, in anul 1999, un barbat care a iesit la pensie la varsta de 55 de ani a fost diagnosticat cu cancer mamar.

Acest studiu efectuat de Institutul de Cercetare Publica Bucuresti a demonstrat efectele daunatoare ale expunerii la radiatiile electromagnetice si riscul crescut de a dezvolta o forma de cancer sau alte afectiuni al persoanelor care se expun la aceste radiatii.

Pentru a proteja organismul impotriva expunerii la radiatiile electromagnetice, atat in cazul persoanelor care lucreaza intr-un mediu profesional caracterizat de emisii electromagnetice, cat si a persoanelor care se expun la aceste radiatii in propria locuinta, este recomandata utilizarea dispozitivului Torser. Acest dispozitiv este eficient in echilibrarea bioenergetica a organismului si in neutralizarea radiatiilor negative ale campului electromagnetic.

Torser
Video
Articole