TORSER
header logo 0720122008

meniu mabil
Meniu

Radiatiile produse de telefonul mobil

Radiatiile produse de telefonul mobil

Conform rezultatelor unor studii publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, radiatiile emise de telefoanele mobile pot duce la aparitia cancerului. Agentia plaseaza acum utilizarea telefonului mobil in aceeasi categorie de risc cancerigen, alaturi de intoxicatia cu plumb, gazele emanate de motoare si cloroformul.
O echipa formata din 31 de oameni de stiinta din 14 tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, au luat aceasta decizie dupa ce au analizat mai multe studii privind siguranta utilizarii telefonului mobil. Echipa de cercetatori au descoperit suficiente dovezi pentru a clasifica expunerea persoanala ca posibil cancerigen pentru oameni. Ce inseamna acest lucru? Ca ei au gasit anumite dovezi privind cresterea numarului de persoane din randul utilizatorilor de telefonie mobila cu cancer la nivelul creierului, dar nu au fost in masura sa traga concluzii pentru alte tipuri de cancere posibile.
     Presedintele sectiei de Neurologie de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA, Dr. Keith Black, a declarat ca cea mai mare problema pe care o avem este aceea ca stim ca pentru a-si arata cu adevarat consecintele, sunt necesare cateva decenii de expunere la factorii nocivi din mediul inconjurator.
     Tipul de radiatie emis de telefonul mobil poarta numele de radiatie non-ionizanta. Aceasta nu este la fel de puternica precum radiatia X, dar se aseamana foarte mult cu radiatia unui cuptor cu microunde. Ce face radiatia microunda, in cel mai simplu mod explicat, este similar cu ce se intampla cu mancarea in cuptorul cu microunde, in esenta aceasta radiatie emisa de telefonul mobil ne coace creierul", a mai spus Dr. Black. Deci, in plus fata de ceea ce duce la o dezvoltare a cancerului si tumorilor, ar putea exista o intreaga serie de alte efecte, cum ar fi afectarea functiei memoriei cognitive, deoarece lobii temporali ai memoriei sunt pozitionati exact acolo unde tinem telefoanele mobile atunci cand vorbim.
     Agentia Europeana de Mediu a inceput mai multe studii, afirmand ca telefoanele mobile ar reprezenta un risc la fel de mare pentru sanatatea publica cum sunt: fumatul, azbestul si benzina cu plumb. Seful unui important institut de cercetare din cadrul Universitatii din Pittsburgh a transmis o nota catre toate departamentele unde lucreaza angajatii, indemnandu-i pe acestia sa limiteze utilizarea telefonului mobil din cauza unui posibil risc de cancer.
     Cand te uiti la dezvoltarea unui cancer - cancer la creier in special - este nevoie de mult timp pentru a se dezvolta. Cred ca este o idee buna de a avertiza publicul larg ca expunerea pe termen lung la radiatiile emise de propriile telefoane mobile poate conduce, eventual, la aparitia unui cancer a spus Dr. Hemry Lai, profesor si cercetator in bioinginerie la Universitatea din Washington, care a studiat radiatiile mai bine de 30 de ani.
     In anul 2010 au fost date publicitatii rezultatele celui mai amplu studiu international asupra legaturii dintre telefonia mobila si riscul de aparitie al cancerului. Aceste rezultate au aratat ca participantii la studiu care au utilizat telefoanele mobile pentru o perioada de 10 ani sau mai mult, si-au dublat rata de aparitie a unui tip de tumoare la creier. Pana in prezent nu au fost efectuate studii pe termen lung asupra efectelor utilizarii telefonului mobil in randul copiilor.
     Craniul si scalpul unui copil sunt mai subtiri decat ale unei persoane adulte. Astfel, radiatiile pot sa patrunda mai adanc in creierele copiilor si tinerilor. Celulele lor au o rata de diviziune mult mai rapida, astfel incat impactul radiatiilor poate fi mult mai mare, a declarat Dr Black de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA.
     In luna februarie 2013, un studiu realizat de cercetatorii de la Institutul National de Sanatate a relevat faptul ca radiatiile emise dupa doat 50 de minute de utilizare a telefonului mobil intensifica activitatea din celulele creierului. Nu se cunosc inca efectele stimularii artificiale a activitatii cerebrale.
     Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg si director medical, corespondent al postului de televiziune CNN, a afirmat ca anuntul facut de Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat o lovitura celor care au sustinut multa vreme ca nu exista nici un mecanism prin care telefoanele mobile pot sa provoace cancer. Prin clasificarea telefoanelor mobile ca un posibil factor cancerigen, se pare ca au admis in mod tacit ca acest mecanism ar putea exista.
     Producatorii celor mai populare telefoane mobile i-au avertizat deja pe consumatori sa tina telefonul cat mai departe de corpul lor, iar expertii din domeniul medical spun ca exista si alte modalitati de a minimiza radiatiile emise de telefoanele mobile.
     Manualul se siguranta al telefonului mobil de la Apple, modelul iPhone 4, spune ca expunerea la radiatii a utilizatorilor nu trebuie sa depaseasca limitele admise la nivel international: Cand utilizati iPhone in apropierea corpului dumneavoastra pentru apeluri vocale sau pentru transmiterea de date printr-o retea celulara de date fara fir, tineti iPhone la o distanta de cel putin 15 milimetri fata de corp.
     BlackBerry Bold isi sfatuieste utilizatorii sa pastreze dispozitivul BlackBerry la o distanta de cel putin 25 milimetri (0.98 inch) fata de corp, atunci cand dispozitivul BlackBerry transmite.
     Logica din spatele acestor recomandari este: cu cat telefonul mobil se afla la o distanta mai mare fata de corp, cu atat cantitatea de radiatii absorbita este mai redusa. Utilizatorii pot folosi, de asemenea, difuzorul sau casca pentru a obtine o oarecare distanta.
     Utilizatorii de telefoane mobile ar putea transmite mesaje tip text in loc sa vorbeasca, in cazul in care vor sa tina telefonul departe de fata.
     In final, telefoanele mobile emit cele mai multe radiatii atunci cand incearca sa se conecteze la turnurile celulare. un telefon mobil in miscare sau aflat intr-o zona in care semnalul este slab, trebuie sa lucreze mai mult, emitand mai multe radiatii. Prin urmare, utilizatorii ar trebui sa evite sa foloseasca telefoanele mobile in lifturi, cladiri sau zone rurale unde acoperirea este slaba, daca vor sa isi reduca expunerea la radiatii.

Riscurile folosirii telefonului mobil

Torser
Video
Articole