TORSER
header logo 0720122008

meniu mabil
Meniu

Undele electromagnetice

Undele electromagnetice

Pamantul, ca planeta componenta a sistemului Solar, are campuri magnetice proprii: campul gravitational si campul magnetic. Peste acestea se suprapun campurile intregului sistem Solar. Datorita progresului tehnologic din ultimele decenii, Pamantul a devenit o imensa sursa de emisii electromagnetice in spectrul larg de frecvente.
Ca urmare a cresterii necontrolate a numarului dispozitivelor electronice s-a modificat fondul electromagnetic al Pamantului, astfel ca in diapazonul frecventelor radio, Terra arata mult mai luminoasa decat Soarele. Intensitatea emisiilor date de telefoane mobile, radiotelefoane, statii de comunicatie, cuptoare cu microunde, calculatoare, laptopuri etc. de deasupra SUA este de 10-14 ori mai mare decat intensitatea emisiilor de deasupra Oceanului Atlantic.
In orasele unde populatia depaseste 1 milion de locuitori, emisiile electromagnetice de la dispozitivele tehnice depasesc de 30.000-70.000 de ori emisiile naturale.
In topul factorilor de poluare ai mediului inconjurator pe primul loc se afla emisiile electromagnetice, care sunt nocive implicit si pentru sanatatea omului. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera problema protectiei omului impotriva emisiilor electrimagnetice (EEM) una de mare importanta.

In zonele cu o densitate mare a populatiei din Europa statisticile arata cifre ingrijoratoare:
- utilizarea a peste 140 de milioane de telefoane mobile
- peste 50 de milioane de calculatoare si televizoare
- numeroase statii militare si de comunicatie pentru televiziune
- folosirea calculatorului si televizorului mai mult de 4 ore pe zi

Fiinta umana este un sistem deschis, aflat in permanenta interactiune cu lumea exterioara. Avand in vedere actiunea factorilor nocivi din mediul inconjurator asupra omului, necesitatea protectiei omului impotriva actiunii tehnogene (de natura electrogena) este evidenta. 

Toate organismele biologice isi desfasoara activitatea intr-un univers supus actiunii unor multiple si variate game de unde. Aceste unde pot fi sesizabile direct cu simturile noastre, insa acestea sunt putine, marea majoritate a undelor fiind sesizate doar prin intermediul dispozitivelor.
Undele electromagnetice emise de emitatoarele artificiale (telefoane, televizoare, statii de comunicatie, calculatoare, cuptoare cu microunde etc.) au efecte devastatoare asupra organismului. In urma actiunii lor repetate, asupra moleculelor din structura corpului uman apar radicalii liberi. Acestia se combina cu proteinele sau acizii nucleici din celule, lucru care duce la modificarea patologica a structurii celulare. Globulele rosii se degradeaza. Radicalii liberi distrug capacitatea de aparare a celulelor albe. Tinta radicalilor liberi sunt acizii nucleici, purtatori ai informatiei genetice. Afectarea lor duce la mutatii genetice si aparitia cancerului.
Din cauza acestor efecte negative ale undelor electromagnetice (EEM) cumulate asupra organismelor vii, problema securitatii electromagnetice a devenit deosebit de importanta pentru noi toti.

Torser
Video
Articole